Joulu-sanan alkuperästä


on monta eri näkemystä. Yhden näkemyksen mukaan sana joulu juontaa juurensa ruotsin jul-sanasta, joka

löytyy muinaisskandinaavisesta kulttuurista ja ruotsalaisesta pyörää tarkoittavasta hjul – sanasta. Se tarkoitti muinaisskandinaavien ja viikinkienkin (soturi- ja merenkulkijakansaa noin vv. 700 – 1000 jKr.) ajattelussa myös auringon kehrää taivaalla. Pyörä yhdistettiin myös ajankulkuun, vuodenkiertoon.

Hjul kuitenkin on myöhäisempi lainasana. Onpa joulun alkuperää esitetty myös ruotsikielen olutta tarkoittavasta öl-sanasta!

Toisen näkemyksen mukaan joulu tulee muinaisskandinaavisesta tai muinaisgermaanisesta jovla– tai joulud-sanoista.

Kolmannen näkemyksen mukaan joulu tulee sanasta Yule, mutta tätä

Englanninkielistä joulusanaa Yule ei muualla käytetä juuri lainkaan. Muissa kielissä joulusanaan usein liittyy Kristus – Christmas, Kersfees, Kristovym. Ranskalaisten Noel, italialaisten Natale ja espanjalaisten Navidad pohjautuvat latinan sanaan Natalis, joka tarkoittaa syntymäjuhlaa. Saksalaisille joulu on Pyhä yö, Weihnacht.

Lähteinä yläpuolella olevaan tekstiin on käytetty seuraavia sivuja:

www.tunturisusi.com/joulu/historiaa.htm

kotisivuni.org/sites/junttilamauri/index.php

www.webbisivu.com/JouluJuhlistaJaloin.aspx

Myös venäjän joulua tarkoittavassa sanassa Рождество ‘rozhdestvo’ on mukana syntymä-sana.

Vaikka joulu-sanan alkuperästä ei ole varmaa tietoa, niin se ei estä meitä juhlistamasta tätä vuoden ehkä tärkeintä juhlaa – joulunvietto on suomessa alkanut! Hyvää joulua! Mites muualla toivotellaan jouluja?

Edit: Seuraavana päivänä päädyin vielä googlettamaan vähän tarkemmin, kun jäi vähän kaivertamaan eilen hätäisesti tehty postaus, ja Uusi Suomi -sivustolta silmiini osuikin tällainen pätkä:

[–] sana “joulu” viittaa esikristilliseen, pimeyden taittumista juhlivaan pyhään, johon Jeesuksen syntymäpäivä myöhemmin sovitettiin.

Monet pohjoismaiset kielet ovat säilyttäneet vanhaa aurinkojuhlaa merkitsevän sanan joulupyhien nimessä (Suomen joulun lisäksi Skandinavian kielten “jul”, islantilainen “jól” ja viron “jõul”), kun esimerkiksi englannin kielellä pakanallinen “Yule” on vaihtunut selvästi kristilliseen Christmasiin.

Joulu-sanalla on yhteinen etymologia pyörää tarkoittavan “hjul”-sanan kanssa. Sen taustalta löytyvät pyöreää ja pyörimistä kuvaavat sanat viittavat myös aurinkoon.

Ironista tässä on, että myös sana “juhla” periytyy samasta muinaisgermaanisesta “jehwla”-kantasanasta, kuten joulukin. Se on vain lainattu suomen kieleen vielä aikaisemmin.

Ps. Pari mielenkiintoista jouluaiheista artikkelia löytyy blogista Kielten ihmeellinen maailma:

Lucian seuralainen tärna-tyttö

Lapset silkohapset majall’ impyen

Advertisements

4 responses to “Joulu-sanan alkuperästä

  1. Pingback: Hyvää joulua! « OppiSoppi

  2. On sanomattakin selvää, että Rooman katolinen kirkko halusi Kristuksen syntymäjuhlan siksi joulukuun 25 päiväksi, että voisivat jatkaa Tammuksen juhlaa sekä Saturnaalia juhlaa. Rooman katolinen kirkko ei ole Jumalan seurakunta, vaan valheellinen porttokirkko. Rooman katolinen kirkko toi pakanuuden niiden kristittyjen keskuuteen, jotka pitivät Rooman katolista kirkkoa oikeana seurakuntana. Tällä tavoin Rooman katolinen kirkko sai eksytettyä uskovia omaksumaan pakanallisia perinteitä. Ikävä kyllä Rooman katolisen kirkon pakanalliset perinteet ovat tärkeässä osassa myös protestanttien keskuudessa sekä ns. vapailla suunnilla. Babyloniassa siis vietettiin juhlaa joulukuun 25 päivä. Babyloniassa joulukuun 25 päivä oli talvipäivänseisauksen ja auringonjumalan Tammuksen syntymäpäivä. Babylonian sana “yule” tarkoittaa lasta. Joulukuun 25 päivää kutsuttiin yule päiväksi myös pakanallisten anglosaksien parissa. Anglosaksit olivat Brittiensaarilla asuvia asukkaita, jotka puhuivat germaanisia kieliä. Myös skandinaviassa oli yule-juhla, joka oli joulukuun 25 päivä se oli myös talvipäivänseisauksen päivä. Tammusta kutsuttiin Babyloniassa myös nimillä Baal-berith sekä kuusipuun herra. Egyptiläiset sekä persialaiset juhlivat jumalansa syntymäpäivää joulukuun 25 päivänä. Lapsi aurinko jumalaa tarkoittavat monet eri nimet kuten Mithra, Horus, Isvara, Bacchus, Iacchus, Adonis, Attis jne. Lapsi aurinko jumalan palvonnan alkuperä on Babyloniassa, jossa Tammus on tämä lapsi. Eli “jumalallisen” lapsen syntymäjuhlan vieton juuret joulukuun 25 päivä ovat Babyloniassa, josta se myös levisi muualle maailmaan. Joulukuun 25. päivä oli Roomassa juhlapäivä, sillä myös sinne oli tullut Tammuksen juhla joulukuun 25. päivänä. Tammuksen juhlaan Babyloniassa kuului havupuu, joka koristeltiin pyöreillä palloilla, jotka symbolisoivat aurinkoa. Babylonialaiset palvoivat aurinkoa, siksi he koristelivat kuusen “aurinkopalloilla”. Samoin joulukuun 25 päivään kuului sikauhri.

    Historiallinen fakta on, että vuonna 354 Rooman piispa Julius määräsi Jeesuksen Kristuksen viralliseksi syntymäpäiväksi joulukuun 25. päivä. Joulua ja Jeesuksen syntymäjuhlaa ei siis ole ollut olemassa ennen vuotta 354 jKr. Jeesus ei määrännyt joulun viettoa, eikä sitä että Hänen syntymäjuhlaansa tulisi juhlia juuri 25 joulukuuta. Alkuseurakunta ei viettänyt joulua ja Kristuksen syntymäjuhlaa 25 päivä joulukuuta. Jeesus ei asettanut ollenkaan syntymäjuhlansa viettämistä millekään erikoiselle päivälle, eikä Hän edes asettanut syntymäjuhlaansa vietettäväksi kerran vuodessa. Uskovina meillä on oikeus muistella sitä vaikka joka päivä, mutta Jeesus ei asettanut sitä kerran vuodessa vietettäväksi juhlaksi.

    Vuonna 394 alkoi jokapäiväinen messu Rooman katolisessa kirkossa. 394 jKr. joulukuun 24. ja 25. päivän välisenä yönä vietettiin Rooman katolisessa kirkossa messua Kristukselle, jossa pappi siunasi leivän ja viinin, jolloin ne katolisen kirkon väärän opetuksen mukaan “muuttuivat Kristuksen ruumiiksi ja vereksi”. Tästä Kristuksen messusta Mass of Christ (Christmas), joka ensimmäisen kerran suoritettiin vuonna 394 jKr. ja siitä alettiin käyttää nimitystä Kristus messu (Mass of Christ). Christmas (joulu) sai nimensä katolisen kirkon harhaoppisesta messusta, joka ensimmäisen kerran suoritettiin vuonna 394 jKr. joulukuun 24. ja 25. päivän välisenä yönä.

    http://koti.phnet.fi/petripaavola/Jeesuksensyntyma.html

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s