Venäläinen uusi vuosi


on rajan takana vuoden tärkein juhla. Siksi tein opetusharjoitteluvuotenani kolmen muun venäjänopiskelijan kanssa laajahkon tiimityön otsikolla Lahjoja Pakkasukon ja Lumihiutaletytön tuomina ja piirileikkejä kuusen ympärillä – uuden vuoden vietosta Venäjällä, jonka yhteydessä laadimme valmiin, ajattoman oppimateriaalipaketin tunneilla käytettäväksi. Pakettiin sisältyy työpisteitä sanaristikkoineen, yhdistelytehtävineen, tekstiharjoituksineen, luetunymmärtämisineen,  suullisine pariharjoituksineen, maljapuheineen, toivotuksineen, lauluineen, kielioppitehtävineen ja linkkeineen. Harmi vaan, sitä ei taida tänne saada kokonaisuudessaan liitettyä, mutta mainittakoon tässä postauksessa muutama venäläinen uuden vuoden vieton erikoisuus. Pidemmän jutun, jonka materiaalipakettiin tuolloin aikoinaan kirjoitin, liitin OppiSoppiin.

Kuva on kopsattu täältä.Kuten BB-Anttikin tässä taannoin mainitsi viihdeuutisissa, Venäjällä lapsiperheissä ei käy Joulupukkia, vaan Pakkasukko eli Дед Мороз. Tämä Joulupukin virkaveli ei kuitenkaan liity jouluun, vaan uuden vuoden viettoon ja tonttujen sijasta hänellä on mukana Lumihiutaletyttö, Снегурочка.

Venäjälle Pakkasukko – Ded Moroz – ilmaantui Pietari Suuren uudistusten myötä. Koska Pietari oli länsimaisten tapojen ihailija, antoi hän käskyn, että uuden vuoden juhlaa siirryttäisiin juhlimaan tammikuun ensimmäisenä päivänä eikä syyskuun ensimmäisenä, niin kuin Venäjällä oli ollut tapana. Juhlia piti länsimaisen tavan mukaan – joulupukkineen ja -kuusineen. Kuitenkin viimeisten kolmensadan vuoden aikana Joulupukki sai venäläiset piirteet ja siitä tuli Pakkasukko, joka eroaa länsimaisesta veljestään.

Pakkasukko ei liity jouluun vaan uuteen vuoteen, jota Venäjällä vietetään ennen joulua. (Venäjällä joulu on 7.1.*) Pakkasukko on myös pukeutunut venäläisittäin – pitkään turkkiin, joka on vyötetty kankaisella vyöllä. Turkki voi olla punainen, vaaleansininen tai oikeastaan minkä värinen tahansa. Päässään Pakkasukolla on pyöreä venäläinen lakki, jonka reunat ovat turkista. Pakkasukon parta on pitkä ja tuuhea. Pakkasukko kulkee tyypillisellä venäläisellä troikalla (kolmen hevosen vetämä kelkka) ja mukanaan hänellä on lapsenlapsensa Snegurotshka – Lumityttö. Uuden Vuoden yönä Pakkasukko ja Snegurotshka tuovat lapsille lahjoja sekä toteuttavat ihmisten salaisia toiveita.

Neuvostoaikana Pakkasukon rooli oli erityisen tärkeä, koska uusi vuosi jäi ainoaksi juhlaksi, jota oli vietetty jo ennen vallankumousta.

Lähde: http://www.lenin.fi/uusi/esineet/2003/tammikuu.htm

* Kirkollista joulua vietetään siis vanhan ajanlaskun mukaan. Venäjällä vuonna 1918 käyttöön otetun gregoriaanisen kalenterin ja vanhan juliaanisen kalenterin välillä on eroa kolmetoista päivää, joten 13.1. Venäjällä vietetään vanhaa uutta vuotta.

Venäläiseen uuteen vuoteen ei kuulu tinojen valaminen, mutta ulkona ison kuusen ympärillä on tapana leikkiä ja laulaa piirileikkejä (новогодняя-хороводняя).

Blogissa Itämaan kujeita kerrotaan vähän lisää uuden vuoden vietosta Venäjällä, samoin Etälukion sivuilla. Täällä kerrotaan lisää venäläisestä uudesta vuodesta englanniksi, kun taas täällä on venäläinen uuden vuoden sivusto, mistä löytyy tekemistä myös lapsille.

image

Haluaisitko lähettää venäläisen uuden vuoden kortin Setkan sivuilta (kuva on kopsattu juurikin tuolta)? Tai valmistaa venäläistä rosollityyppistä salaattia:

Салат «Оливье»

3 отваренных картофелины

3 отваренных морковины

1 солёный огурец

½ мелко нарезанного лука

1 дл консервированного горошка

2 отваренных яйца

100 г колбасы или ветчины

1-2 дл майонеза

Нарезать все мелко кубиками, кроме горошка, и перемешать. Добавить майонез и аккуратно перемешать.

Olivje (Oliver)- salaatti

3 keitettyä perunaa

3 keitettyä porkkanaa

1 suolakurkku

½ hienonnettua sipulia

1 dl herneitä (säilyke)

2 keitettyä munaa

n. 100 g makkaraa tai kinkkua

1-2 dl majoneesia

Leikkaa kaikki ainekset pieniksi kuutioiksi herneitä lukuun ottamatta ja sekoita ne keskenään. Sekoita majoneesi varovasti joukkoon.

Toinen Olivje-salaatin ohje löytyy täältä eli jo yllämainitsemastani Itämaan kujeita -blogista. Salaatit kuuluvat venäläiseen uuden vuoden juhlapöytään yhdessä lihan, kalkkunan tai kanan sekä keitettyjen perunoiden kanssa. Ehdottomasti mukaan kuuluu kuohuviini ja kaviaari.

Itämaan kujeita -blogin lisäksi lisää venäläisestä elämästä voi lukea suomeksi esim. näistä blogeista: Pala Pietaria, Pietarin vaihto, Petroskoihin sijoittuva Suski ja perhe sekä Minä ja maatuskat…elämää Moskovassa.

Kaikki uuden vuoden postaukseni löytyvät täältä

Advertisements

2 responses to “Venäläinen uusi vuosi

  1. Pingback: Numeerista Uutta Vuotta!! « KielenOppi

  2. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again! gkdkkekedbef

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s